top of page

Regelgeving voor dieren

puppy.jpg

Een nieuwe hond

Als u een hond koopt, is het belangrijk om vooraf te controleren of de hond een paspoort heeft waar de gegevens van de fokker of importeur in staan. De chip van de hond moet geregistreerd staan op naam van de fokker of importeur. Zo zijn er vele regels waar u zich aan moet houden als u een hond krijgt.

chipregistratie.jpg

Chip binnen twee weken registreren op uw naam

Heeft u een pup gekocht of een volwassen hond overgenomen?
Dan moet u binnen twee weken de hond aanmelden bij één van de aangewezen portalen. Dit zijn websites waar u de chip van de hond op uw naam kunt laten zetten. Het chipnummer van de hond staat in het paspoort dat u bij de hond gekregen heeft.

Man en zijn hond

UBN aanvragen

Als bij de dierenarts blijkt dat de chip van gekochte hond tòch niet geregistreerd is, dan mag deze alleen geregistreerd worden als er een UBN is aangevraagd bij de RVO.

ImportNL.png

Een hond uit het buitenland

Honden en katten mag u niet zomaar meenemen naar Nederland vanuit het buitenland. De NVWA heeft een handige checklist gemaakt, waar u stapje voor stapje kunt controleren of overal aan gedacht is.

zwerfhond.jpg

Zwerfhondorganisaties

Voor zwerfhondorganisaties gelden extra regels waar ze zich aan moeten houden. Honden die ze naar Nederland halen moet eerst worden geregistreerd op naam van de organisatie. Pas daarna mag de chip worden overgezet op naam van de nieuwe eigenaar. Op de site van de RVO staat uitgelegd hoe dat allemaal in zijn werk gaat.

met-vakantie.jpg

Op vakantie binnen de EU

Voor mensen die met hun huisdier op vakantie naar een land binnen de EU gaan heeft het LICG een mooi overzicht gemaakt. Hier kunt u vinden welke extra voorbereidingen u moet treffen voordat uw huisdier de grens van Nederland mag passeren.

zandvlieg.png

Dierziekten in het buitenland

In het buitenland heersen soms ziekten die in ons land niet voorkomen. Uw hond of kat kan daar behoorlijk ziek van worden. Daarom is het belangrijk om zo goed mogelijke preventieve maatregelen te nemen om de kans op het oplopen van die ziekten zo klein mogelijk te maken.

bottom of page