top of page

Teken

Teken zien er uit als bruin-zwarte spinnetjes en zijn tussen de 1 en 3 millimeter groot. Van maart tot november huizen ze in bossen, duinen, struiken en hoog gras, wachtend op passerende mensen of dieren. Teken zijn parasieten: zij bijten zich vast in de huid van mens en dier om zich vol te zuigen met bloed. Door bloed te zuigen zwellen de teken op en kunnen wel een centimeter groot worden. Na een dag of vijf zijn ze verzadigd en laten ze los.

Ziekte van Lyme

Soms zijn teken besmet met een bacterie (Borrelia burgdorferi) die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Door een tekenbeet kan die bacterie in het lichaam van mens en dier terechtkomen. In tegenstelling tot de mens worden de meeste dieren die besmet zijn niet ziek. Àls er al honden ziek worden, dan zijn het vooral pups. Zij krijgen koorts, slechte eetlust en gewrichtsontstekingen.

Teken verwijderen

Wanneer u tijdens of na het natuurbezoek een teek op de vacht ontdekt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe korter de teek de kans krijgt zich vol te zuigen, hoe kleiner de besmettingskans. Bij verwijdering binnen 24 uur is de kans op besmetting vrijwel uitgesloten. Zit de teek vast in de huid dan kunt u hem het beste verwijderen met een tekenhaakje. Vooraf de teek niet verdoven met olie, alcohol, brandende sigaret of andere middelen.

Geef de teek geen kans

Als u veel teken op uw hond tegenkomt is het verstandig om uw hond een tekenband om te doen. Katten mogen deze tekenbanden niet dragen. Bel ons om te horen hoe we uw kat toch kunnen beschermen. Er bestaat nu ook een kauwtablet die honden tot wel 12 weken beschermt tegen vlooien en teken.

Please reload

bottom of page